"Verslaving is een vriendschap zonder vriend." (Connie Palmen)

Gepubliceerd op 16 april 2025 om 14:09

Om aan negatieve gevoelens en dwanggedachten te ontsnappen zijn er meerdere uitwegen; drank, drugs, gamen, seks, gokken, eten, roken, medicijnen of andere dwangmatigheden zoals bijvoorbeeld bingewatchen, websurfen, chatten, nagelbijten, porno kijken, scrollen op je telefoon maar ook liegen, stelen of kopen, kopen, kopen.

Het 'voordeel' van een verslaving is een tijdelijk gevoel van welbehagen. Het is opwindend, lekker, rustgevend of spannend en levert ons gevoelens van genot, extase, harmonie, warmte, een kick of roes, geborgenheid, geluk en tevredenheid op. We voelen ons even meer geliefd, zelfverzekerder en kunnen gemakkelijker contacten leggen. We zijn losser, toegankelijker, relaxter en bovenal moediger. We kunnen de wereld aan. Toch is dit schijn omdat het slechts tijdelijk is. Als de roes of de kick is uitgewerkt voelen we ons weer zwak, waardeloos, depressief, angstig, onzeker en komt de onvrede over onze tekortkomingen weer terug in de vorm van dwanggedachten en een negatief geloof over jezelf. Om dat gevoel te ontvluchten kiezen we weer voor drank, drugs of bingewatchen en zo is de cirkel rond. 

Er is overigens niks mis met een glaasje alcohol, goede seks, een spelletje op de computer, lekker eten, een gokje wagen, of een serie op tv kijken zolang het maar geen vlucht is of een dwangmatigheid wordt. Iets wordt pas een verslaving als je er een schuldgevoel aan over houdt en je jezelf hiervoor afwijst.

Verslaving is dus een vicieuze cirkel die begint met een negatief geloof over jezelf zoals ik ben niet goed genoeg, ik ben dom, ik ben zwak, ik ben een mislukking, ik ben walgelijk, ik ben lelijk etc. Het is een cirkel die als een spiraal omlaag gaat naarmate de verslaving erger wordt. Het goede nieuws is dat je die cirkel kunt doorbreken. 

De eerste stap is erkennen dat je een verslaving hebt en dat je daar ook echt van af wilt. Het helpt om ook eens naar de nadelen en gevolgen van je verslaving te kijken en deze op te schrijven. Denk aan lichamelijke gevolgen zoals een groter risico op bijvoorbeeld kanker, hartstilstand, hersenletsel, SOA, gewichtsverlies bij eetstoornis of juist gevolgen van overgewicht. Maar ook aan het financiële plaatje. Wat kost jouw verslaving? Heb je schulden door jouw verslaving? Verder is het belangrijk om te onderzoeken welk ongemak de verslaving veroorzaakt. Moet je bijvoorbeeld liegen tegen je naasten of op je werk om je verslaving te verbergen? Schaam je je voor je verslaving? Voel je je er schuldig over?

Kijk vervolgens naar de positieve effecten op je leven als de verslaving er niet meer is. Je houdt meer geld en tijd over, je gezondheid en conditie verbeterd, je bent geen slaaf meer van je verslaving maar een vrij mens, je bent een betere partner of ouder, je leeft langer, je hebt meer energie. 

Nu weet iedereen dat verslavingen over het algemeen ongezond zijn en toch neemt iedereen die verslaafd is de risico's en gevolgen voor lief. Waarom? De voordelen wegen blijkbaar zwaarder dan de nadelen zou je kunnen denken. Maar is dat ook zo? Ik denk dat je de bron van je verslaving dan nog niet gevonden hebt. Waarom ben je überhaupt begonnen? Wat is het onderliggende gevoel dat je wilt verdoven? Welk negatief geloof over jezelf probeer je er niet te laten zijn? Schaamte? Schuld? Walging? Onzekerheid? Minderwaardigheid? Wat keur jij zo sterk af van jezelf? Als je de bron hebt gevonden, dan kan je daaraan werken want als je de negatieve gevoelens die aan de basis liggen kunt ombuigen kan je je dwanggedachten stoppen en dan heb je geen vluchtwegen meer nodig. Dan heb je de vicieuze cirkel doorbroken. 

Heb jij een verslaving en wil je graag stoppen? Zoek dan professionele hulp, want je hoeft het niet alleen te doen. Groepssessies werken omdat je elkaar kunt steunen en elkaar begrijpt. Informeer ook je naasten, familie en of partner zodat ze je kunnen bijstaan tijdens het proces. Een verslaving is niet iets om je voor te schamen. Jij bent niet je verslaving. 

Als wandelcoach kan ik je ondersteunen tijdens dit proces, voor een extra stok achter de deur. Een wandelcoachtraject kan je helpen je triggers inzichtelijk te maken, bovendien helpt wandelen door de natuur je om je energieker te voelen en wordt er endorfine aangemaakt. Tevens krijg je meer inzicht in je niet helpende gedachten en hoe die te negeren. Vaak praat je je verslaving goed door argumenten te noemen zoals ik ben niet verslaafd want ik kan gemakkelijk stoppen of ik heb het gewoon nodig maar het is geen probleem of het is mijn lijf en het is gewoon lekker. Bovendien biedt het hulp na een terugval, dat hoort bij het veranderingsproces.

Interesse? Meld je dan nu aan voor een gratis intakegesprek. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.