Je lichaam is een optelsom van alles wat je hebt meegemaakt in je leven. Het is de som van wat je geleerd, gedaan, beleefd, ervaren, geproefd, geroken, gezien, gezegd en gevoeld hebt. Maar ook het totaal van alles wat je aangedaan en overkomen is en wat je al dan niet onbewust verdrongen, weggemoffeld, ontkent, veroordeeld, gebagatelliseerd, genegeerd, geheimgehouden en doorstaan hebt om als kind of volwassene te kunnen overleven.
Dat lijf van je houdt alles bij van je geboorte tot je laatste adem, van vreugde en blijdschap tot pijn en verdriet. Het weet alles van je. Kent je emoties, je angsten en zorgen. Weet wat je denkt en voelt maar ook waar je niet over durft te praten of waar je je voor schaamt. Het weet wat je mist en nodig hebt en welke behoeftes je hebt. Het weet wat fijn voelt en wat pijn doet.
Je body weet alles van je omdat het altijd naar jou luistert en geeft je ook signalen af. Echter kunnen traumatische ervaringen ervoor zorgen dat je andersom niet in staat bent om naar je lichaam te luisteren en die signalen dus ook niet ontvangt. Je bent gedissocieerd en onthecht en voelt je verdoofd, gevoelloos en bent de verbinding met je lichaam volledig kwijt. Als je de signalen van je lichaam lang blijft negeren dan kan dit leiden tot burn-outs, depressies of ziektes maar ook tot zelfmutilatie of suïcidaliteit.
Je lichaam staat ook continue in verbinding met je brein. Om goed te kunnen functioneren moeten die twee goed op elkaar afgestemd zijn en werken ze samen. Wanneer jij onbewust blokkades in je brein hebt opgetrokken door bepaalde delen uit te schakelen als gevolg van trauma dan werken ze niet meer goed samen.
Trauma zoekt net als emoties altijd een weg naar buiten. Hoe hard je ook probeert om het er niet te laten zijn, vroeg of laat komt het toch boven. Denk aan nachtmerries, paniekaanvallen, zelfhaat, slapeloosheid, concentratieproblemen, dysforie, vermijdingsgedrag, flashbacks, verlammende angst, eetstoornissen en kans op depressie of verslaving. Het probleem echter is dat je niet altijd weet wat je onderdrukt hebt of wat je overkomen is maar zodra je getriggerd wordt door iets en het signaal 'gevaar' ontvangt, krijg je een stress-, en angstreactie. Onverwerkt trauma blijft je in de weg zitten zolang je er niets mee doet, is schadelijk voor je lichaam en de symptomen kunnen verergeren.
Trauma is een gebeurtenis uit het verleden die nog niet verwerkt of genezen is. Ook getuige zijn van een heftige gebeurtenis kan trauma veroorzaken. Er zijn vele verschillende soorten trauma zoals een ongeluk, overval, seksueel misbruik, geweld, oplichting, mishandeling, verlies van een dierbare, oorlogstrauma en vele verschillende soorten therapieën om trauma te behandelen. Het goede nieuws is dus dat we steeds meer weten over trauma, de gevolgen, de juiste methodes en de rol van ons brein hierin. Ga op zoek naar de therapie die bij jou past en neem contact op met je huisarts voor professionele hulp en doorverwijzing want het verbetert de kwaliteit van je leven.
Daarnaast kan een wandelcoach of yogadocent je helpen om weer de connectie met je lichaam te maken. Zowel yoga als wandelen herstelt de verbinding met je lichaam. Net zoals theater, muziek en dans dat ook doen. Tijdens mijn wandelcoachsessies maak ik tevens gebruik van mindfulness, een methode die gericht is op het bewust ervaren van het lichaam door de zintuigen te stimuleren.
Ben jij de connectie met je lichaam kwijt en wil je de verbinding weer herstellen? Wil je weer voelen? Kan je naast je huidige therapie wel wat ondersteuning gebruiken? Sta je op een wachtlijst maar wil je al wel beginnen met kleine stapjes zetten? Neem dan nu contact met mij op voor een gratis intakegesprek.
Tot snel.
Reactie plaatsen
Reacties