"Wanneer je dingen doet vanuit je ziel, voel je een rivier van vreugde door je heen stromen." (Shams van Tabriz)

Gepubliceerd op 11 september 2024 om 12:21

'Blijf vooral doen waar je goed in bent', kreeg ik te horen van iemand uit de groep na het begeleiden van een geweldige reis door Albanië en Noord-Macedonië. Een reis door een voor mij onbekend land en ondanks dat ik aan het werk was, heb ik ook zeker van het land en de bevolking genoten en natuurlijke van de mensen in mijn groep. Missie geslaagd als iedereen weer heelhuids thuis is en de hele groep kan terugkijken op een prachtige reis. Het begeleiden van groepsreizen gaat mij gemakkelijk af, net als het begeleiden van mensen tijdens mijn wandelcoachsessies in de Hollandse Biesbosch. Hoewel je zou denken dat dit twee totaal verschillende disciplines zijn, is dit slechts gedeeltelijk waar. 

Doen waar je goed in bent is vooral voelen waar je energie van krijgt, waar je vrolijk van wordt en wat je de minste moeite kost. Waar de een worstelt met de groepsdynamiek of de reis zelf heeft een ander moeite om duidelijk en consequent te zijn of loopt tegen logistieke problemen aan terwijl voor mij al die dingen moeiteloos samen gaan. Om reizen te kunnen begeleiden moet je zeker wel de nodige reiservaring en mensenkennis hebben maar vooral je kunnen inleven in situaties, luisteren naar de groep of wat een ieder te zeggen heeft en bovenal open en flexibel zijn. 

Deze laatste vaardigheden komen ook zeker van pas tijdens mijn wandelcoachsessies. Begrip, empathie, een luisterend oor en letterlijk meebewegen met de coachee maken dat ik zelf ook vreugde voel stromen na elke wandelcoachsessie. Instinctief voel ik aan wat de coachee nodig heeft op dat moment, weet ik welke oefeningen ik het beste kan inzetten om tot het gewenste resultaat te komen en zie ik de stappen die mensen moedig zetten om vooruit te komen terwijl ze zelf het gevoel hebben dat ze stil staan. Hun motivatie is mijn motivatie. Hun vooruitgang en groei is mijn vooruitgang en groei als wandelcoach en het voelt goed om mensen te kunnen helpen om zich beter te voelen. 

Het belangrijkste dat ik geleerd heb van al die reizen die ik heb mogen begeleiden is misschien wel een flinke dosis mensenkennis. Maar wat reizen begeleiden vooral oplevert is mensen een fijne vakantie bezorgen en dat is altijd mijn motivatie geweest. Hetzelfde geldt op een andere manier voor wandelcoaching. Het doel hier is om mensen meer welbevinden te laten beleven. Verdiep je je tijdens een reis in een land en ontdek je alle aspecten ervan van eten tot muziek, klederdrachten, landschap, taal, normen en waarden, zo verdiep je je tijdens een wandelcoachsessie in je eigen ik en maak je de reis naar binnen met alle aspecten die daarbij komen kijken van helpende en niet helpende gedachten, verlangens, angsten, normen en waarden, patronen, valkuilen en onderliggend pijn of verdriet. 

Wandelcoaching en reisbegeleiding hebben zonder twijfel veel overeenkomsten. Bovendien doe je het buiten in de natuur en is het altijd dynamisch. Van allebei word ik heel erg blij omdat het bij mij past en omdat ik er goed in ben. Maar waarschijnlijk ben ik er juist goed in omdat het bij mij past en daarom voel ik de vreugde en energie door mij stromen want ik doe deze twee dingen altijd met hart en ziel.

Wil jij graag ontdekken wat jou gemakkelijk afgaat en waar jouw kracht ligt? Wil jij weer de energie door je voelen stromen? Wil je weten wat jouw passie is of hoe je die in kan zetten in je werk? Wil je leven vanuit je ziel? Van je hobby je werk maken? Wil je doen waar je goed in bent? Meld je dan nu aan voor een gratis intakegesprek. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.