"Leven zonder zelfonderzoek, is niet waard om geleefd te worden." (Socrates)

Gepubliceerd op 18 september 2024 om 07:54

De belangrijkste reis die we maken in ons leven is waarschijnlijk de reis naar binnen. Ontdekken en onderzoeken wie we in essentie zijn. Een van de meest gestelde coachvragen is dan ook: Wie ben ik? 

Niet alleen wie we zijn is belangrijk maar ook onze rol en positie binnen het geheel. Tevens willen we ook graag iets bijdragen aan de wereld waarin we leven zodat we ons nuttig kunnen voelen. We willen dus vooral zinvol leven en iets betekenen voor een ander of de wereld en om dit te bereiken helpt zelfonderzoek. 

Een wandelcoach kan je helpen om jezelf te leren kennen. Stel je voor dat je een ruwe steen bent. Deze steen heeft jaren blootgestaan aan invloeden van buitenaf maar de kern is nog steeds hetzelfde. Je kan de steen bewerken en bijvoorbeeld de scherpe randjes eraf halen, maar je karakter, de basis hier valt niet heel veel aan te veranderen en dat hoeft ook niet. Leer jezelf te accepteren zoals je bent met alle donkere en lichte delen van jezelf. Je goede en slechte eigenschappen en omarm ze beiden. Hetgeen je kan bewerken zijn de overtuigingen die je zijn aangeleerd. Deze zijn niet van jou en hier kan je afstand van nemen. Als je deze lagen eraf vijlt blijft er een prachtige pure steen over en dit is wie jij werkelijk bent. 

We willen allemaal betekenis geven aan ons leven en zijn in meer of  mindere mate ons hele leven opzoek naar de reden van ons bestaan. Toch begint deze zoektocht bij zelfonderzoek want als je jezelf niet kent, hoe kan je dan je positie binnen het geheel bepalen? Als je niet weet wat voor jou het aller belangrijkst is en op welke manier je wilt leven wat is dan je referentiepunt ten opzichte van de rest van de wereld? Verbeter de wereld, begin bij jezelf het is een cliché maar zo waar. 

Helaas stellen we steeds minder vragen. Sterker nog we rennen onszelf compleet voorbij, opgejaagd door de dagelijkse verplichtingen die ons werk, gezin, huishouden en sociale contacten met zich meebrengen. Tijdens een wandelcoachsessie kan je juist even stilstaan en op adem komen. Rustig nadenken over levensvragen als: Wie ben ik? Maar ook over vragen als: Hoe gaat het nu écht met mij? Waar heb ik behoefte aan? Wat mis ik? Wat gaat er goed in mijn leven en wat niet? Waar sta ik nu? Waar wil ik naar toe? Hoe kom ik daar en wie of wat heb ik daarvoor nodig? Omringt door de natuur ben je onderdeel van het grote geheel en het zal je verbazen hoeveel antwoorden er spontaan boven komen als je je gedachten eens de vrije loop laat gaan. 

Loop jij vast en weet je niet meer wat je wilt of waar je naar onderweg bent? Ben je jezelf ergens verloren? Wil je meer bijdragen aan de wereld of iets doen dat echt nuttig is? Wil je terug naar jouw basis? Ben je op zoek naar zingeving of naar meer zinbeleving? Wil je meer rust en balans in je leven zodat je weer dichter bij jezelf kan komen? 

Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject en al wandelend door de Hollandse Biesbosch zal je samen met mij antwoorden vinden op deze vragen.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.