"Offline is the new peace of mind." (onbekend)

Gepubliceerd op 30 juli 2024 om 11:09

De zomervakantie is bij uitstek geschikt om eens een tijdje offline te gaan. Toch vinden we het nog steeds moeilijk om de telefoon wat langer weg te leggen en even iets minder bereikbaar te zijn, terwijl een korte detox periode juist goed is voor je mentale gezondheid. Bovendien kom je er dan achter in welke mate je afhankelijk bent van je telefoon en hoeveel tijd je er per dag aan besteed. We zijn altijd bang om iets te missen en elke keer als je telefoon iets van zich laat horen krijg jij een stress reactie. Het altijd maar bereikbaar moeten zijn drukt een grote stempel op jouw welzijn want het brengt vooral veel onrust met zich mee in de vorm van prikkels die de hele dag ongecontroleerd binnen komen. Je staat dus altijd 'aan'. 

Wanneer je offline bent, dan ben je waarschijnlijk met iets anders bezig, namelijk met leven. Waar komt die behoefte vandaan om alles met iedereen te willen delen? Is ons leven in ene minder leuk als we het niet laten zien op social media? En al onze problemen die we verborgen houden? Ze bestaan wel degelijk. Is social media daarom niet gewoon een plek waar je kunt overcompenseren?

Als je offline bent dan hoeft jezelf even niet te vergelijken met al die andere 'prachtige en succesvolle' mensen op social media, waardoor je een veel positiever zelfbeeld krijgt en sterker in je schoenen staat. Je mag zijn wie je bent, zonder oordeel. Hoe fijn is dat. Word je bewust van je eigen gedrag. Wanneer voel jij de neiging om je telefoon te pakken? Welke meldingen heb je allemaal aanstaan die voor veel onrust zorgen? Welke apps gebruik je het meest en welke niet? Helpt social media jou om je beter te voelen en waarom? Of voel je je er juist minderwaardig door en hoe komt dat? Wat is het onderliggende gevoel? Werk daar aan. 

Even weg van alles en iedereen is altijd al het idee achter de vakantie geweest en voor het online-tijdperk was dit ook inderdaad zo. Je was letterlijk weg van je werk en niet bereikbaar. De reisverhalen vertelden we bij thuiskomst en het werk pakte je na de vakantie gewoon weer op. Niemand was onmisbaar, want iedereen kon immers met vakantie gaan en het werk ging hoe dan ook toch wel door. De wereld blijft draaien, ook zonder jou. 

Vakantie is er in de eerste plaats voor om mentale rust en kalmte te ervaren en dat kun je heel simpel doen door even 'uit' te gaan. Leg de focus eens op jezelf en kijk waar jij behoefte aan hebt en wat het met je doet als je een dagje zonder telefoon op pad gaat. Vind een modus die voor jezelf werkt om minder bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld alleen 's avonds tussen zes en acht of alleen voor noodgevallen en directe familie maar niet voor je werk. Profiteer van je vakantie om te genieten én om te onderzoeken hoe je je gedrag kunt veranderen. Kijk kritisch naar de apps op je telefoon en wat je kan verwijderen en zet meldingen van apps uit of stel een tijdsduur per dag in. Zet de leesbevestigingen uit zodat je kunt antwoorden wanneer jij tijd hebt. Stop met het volgen van mensen op social media die je nauwelijks kent of nooit ontmoet hebt en leef je mooiste leven met de mensen die belangrijk voor je zijn en dichtbij je staan. Bewustwording van je social media gedrag en de impact ervan op je leven, is de eerste stap naar verandering en je kan er na je vakantie gelijk mee beginnen. 

Maar voor nu, geniet vooral van lekker buiten zijn, nieuwe steden ontdekken, bootje varen, zonsondergangen, heerlijk eten, adembenemende landschappen, schrille contrasten, avontuurlijke reizen, gewoon lekker luieren, een goed boek, wandelen, je voeten in het zand, een glaasje wijn op het terras, de liefde, de zon en de zomer en zorg dat je onbereikbaar bent. 

Fijne vakantie allemaal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.