"Misschien is boosheid alleen maar binnenstebuiten gedraaid verdriet." (Griet Op de Beeck)

Gepubliceerd op 16 juli 2024 om 19:17

Ben je boos? Pluk een roos. Zet hem op je hoed. Dan ben je morgen weer goed! Boosheid is iets waar we allemaal maar wat graag vanaf willen en was het maar zo simpel als in dit kindergedichtje. Toch is boosheid een nuttige emotie en kunnen we er veel van leren. Waarom worden we boos en hoe gaan we om met boosheid?

Boosheid leert ons in de eerste plaats iets over onze grenzen. Iemand doet iets wat in jou ogen niet door de beugel kan. Er is ook genoeg in de wereld om je boos over te maken; de wereldpolitiek, de maatschappij, regels en wetten. In het dagelijks leven triggeren andere mensen vaak onze woede of we raken geïrriteerd door bijvoorbeeld een trein die niet rijdt of eeuwig in de file staan. Bij onbekende mensen kunnen we onze boosheid nog redelijk in bedwang houden, maar tegenover mensen die dicht bij ons staan zoals je partner, kinderen of ouders komt de frustratie er vaak wel uit. Hoe komt dat? We zijn altijd bang om afgewezen te worden en dus voor de reactie van de ander.  We willen liever aardig gevonden worden en boosheid past niet in dat plaatje. Iemand die ons door en door kent zal minder afwijzend reageren dan een onbekende. Toch zie je ook binnen relaties dat veel mensen moeite hebben om hun boosheid te uiten omdat ze bang zijn om te kwetsen of dat een ruzie het einde van de relatie betekent.  

Boosheid kun je dus opkroppen of inslikken ook al is dit niet de beste oplossing omdat het op de lange termijn gevolgen heeft voor je lichaam en ook je mentale welzijn.  Woede niet uiten kan chronische stress, hartproblemen of een hoge bloeddruk opleveren en zorgt voor minder zelfvertrouwen maar ook voor gevoelens van angst en depressiviteit. Bovendien los je de woede hiermee niet op en zal het daarom blijven terugkomen en mensen zullen ook snel weer over jouw grenzen gaan omdat je je ze niet kenbaar maakt. 

Woede ongecontroleerd uiten, denk aan woede-uitbarstingen, schreeuwen, schelden, vechten of een driftbui geven wel opluchting omdat de woede je lichaam verlaat, maar de schade is vaak groot omdat je omgeving er negatief op reageert. Je kan mensen kwetsen, verwonden of het servies gaat aan diggelen. 

De beste manier om met je boosheid om te gaan is om je woede te onderzoeken en ook los te laten zodat de schade beperkt blijft maar je wél je grenzen bewaakt en aangeeft. Voel je boosheid opkomen, tel dan eerst tot tien en wacht even voordat je reageert zodat je kan nadenken over wat je precies boos maakt en hoe je daarop wilt reageren. Adem een paar keer diep in en uit. Je eerste impulsieve reactie is meestal niet de meest diplomatieke reactie. Wanneer je bewust hierover nadenkt en over de gevolgen, kan je een betere keuze maken en je woede op een gezonde manier ventileren waarbij je jouw grenzen aangeeft en een ander op een correctie manier laat weten dat je hiervan niet gediend bent. 

Oude boosheid kan je loslaten door het van je af te schrijven en door mensen te vergeven want hierdoor bevrijd je juist jezelf. Sporten helpt ook om je woede of frustratie te uiten zodat het niet in het lichaam blijft zitten, denk aan hardlopen, tennis, boxen of een rondje fietsen. Bovendien maakt je lichaam dan ook weer wat gelukshormonen aan die je gemoedstoestand ook nog eens positief beïnvloeden.

Misschien is het goed om te weten dat boosheid een basisemotie is die iedereen heeft en daar is niets mis mee. Vergeet niet dat onder boosheid vaak een heleboel onverwerkt verdriet schuilgaat en de beste manier om iemand die boos is te kalmeren is door begripvol te vragen: waar ben je verdrietig over of wat raakt je nu zo? Boze mensen hebben eigenlijk gewoon een beetje meer liefde nodig. 

Voel jij nog oude, onverwerkte boosheid en wil je daarvan af? Heb je moeite om je woede te beheersen? Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject en leer al wandelend waar jouw grenzen liggen en hoe je die het beste kunt bewaken.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.