'Ja, maar.'
Weerstand tegen verandering is vaak de eerste stap naar groei. Een wandelcoach triggert, stelt soms moeilijke vragen. Vragen waar je niet zo één, twee, drie antwoordt op hebt. Vragen die je jezelf misschien niet durft te stellen of waar je nooit over hebt nagedacht. Ze maken dingen los, halen je uit je evenwicht. Veranderen gaat niet vanzelf, het kost tijd en moeite en het begint met weerstand.
Waardoor voelen we weerstand? Als we iets (moeten) doen tegen onze wil ('mijn ouders willen dat ik dit doe.') of als we bang zijn voor de gevolgen ('wat komt er straks allemaal boven?'). Soms accepteren we de nadelen en weegt dat zwaarder dan de voordelen, denk aan stoppen met roken, we weten dat het slecht voor ons is, toch is het heel moeilijk om met deze gewoonte te breken. Het kan ook zijn dat iemand sceptisch is over het resultaat ('want het heeft toch allemaal geen zin') of zich onzeker voelt ('dat lukt mij toch niet.') of bang is voor de reactie van anderen ('straks denken ze dat ik niet normaal ben'). Kortom 'ja, maar'. We zien beren op de weg en vinden redenen genoeg om er vooral niet aan te beginnen.
Waarom juist wél kiezen voor een wandelcoachtraject? Als we eens van 'ja, maar' naar een volmondig 'ja' gaan. Tegenwoordig is het heel normaal om voor bepaalde levensgebieden de hulp van een coach in te roepen. Het vergt moed om dingen in je leven aan te pakken als ze niet gaan zoals je zou willen en een betere versie van jezelf te worden. Wandelcoaching heeft als grote voordeel dat je lekker in de natuur bent en je gemakkelijker over je coachvraag kunt praten. Natuur zuivert en geeft rust. Natuur oordeelt niet. Natuur is schoonheid in al haar imperfectie. Natuur gaat zijn gang. Natuur doet. Natuur is. De natuur is het domein (kantoor) van de wandelcoach en net als de natuur oordeelt een wandelcoach niet. Je mag zijn wie je bent met al je schoonheid en imperfecties net als de natuur om ons heen. Een wandelcoach gaat je geen oplossingen geven of vertellen wat je moet doen. Een wandelcoach helpt je zelf antwoorden te vinden door je talenten te gebruiken en in te zetten. Iedereen kan het dus. Wandelcoaching is bovendien zeer effectief en doelgericht. De trajecten zijn meestal kort, gemiddeld vier wandelingen, wat het financieel interessant maakt.
'Ja, maar.'
Omgaan met weerstand, hoe doe dat? Weerstand is eigenlijk een gevoel en het is een heel natuurlijk en gezond iets. Het beschermt ons, denk bijvoorbeeld aan angst om wilde paddenstoelen uit de natuur te eten, zonder te weten of ze giftig zijn. Weerstand heeft dus een functie. Echter is het zo dat we ons tegenwoordig minder hoeven te beschermen. Als je champignons in de supermarkt koopt, heeft het geen zin om angst te hebben voordat je ze op eet. Je weet immers dat je ze zonder problemen kunt eten. Ons lichaam waarschuwt ons voor het onbekende. Elke verandering brengt ons uit onze comfortzone. Maar we lopen niet meer dezelfde gevaren. Waar voel je weerstand precies in je lichaam? Welke emoties heb je daarbij? Wat levert de weerstand jou op? Wat zou de verandering je op kunnen leveren?
Ik kan je helpen om de hindernissen, die we meestal zelf opwerpen, op te heffen. Om deze belemmeringen te zien als mogelijkheden om te groeien. Obstakels in het leven zijn er om ons iets te leren. Wil jij leren jouw hindernissen uit de weg te ruimen, zodat er plek is voor nieuwe inzichten en zelfontwikkeling? Voel jij dat kintsugiwandelcoaching je daarbij kan helpen? Als jouw antwoord 'ja' is, meld je dan nu aan via deze website.
Tot snel.
Reactie plaatsen
Reacties