"Er hangt een bepaalde magie rondom op een verre reis gaan en daarna veranderd terugkomen." (Kate Douglas Wiggin)

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 08:02

Waarom willen we reizen naar het buitenland? Wat levert het ons op? Is het een zucht naar avontuur of simpelweg een vlucht om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen?  Er is veel over geschreven maar bijna iedereen is het erover eens dat reizen je rijker maakt. Je wordt flexibel, assertiever en staat open voor andere culturen, normen en waarden. Op reis leef je in een ander tempo met minder stress en minder bezittingen. Reizen is jezelf aanpassen maar ook jezelf leren kennen in telkens veranderende omstandigheden. De ultieme ontdekking naar wie je écht bent. Reizen nodigt uit tot verrijking, bezinning, berusting en tot loslaten. 

Door de coronamaatregelen en de reisbeperkingen is de behoefte om op reis te gaan het afgelopen jaar nog groter geworden. We staan allemaal te trappelen om onze rugzak of koffer weer in te pakken om weer naar het buitenland te gaan. Reizen wordt nog altijd gezien als een luxe en valt niet onder de basisbehoeftes van de mens en dat is nu precies het probleem.

We vergeten even dat mensen gelukkig worden van reizen. Op reis doe je ervaringen op en die zijn vaak kostbaarder dan alle mooie spullen die je voor hetzelfde geld had kunnen kopen. De beleving van de reis is de uitkomst van alle bezochte plekken, perikelen, ongemakken, ontmoetingen en alle grappige, bijzondere en mooie verhalen die voor altijd in je herinnering blijven.

Ervaringen leveren ons gewoon meer op dan de nieuwste iPhone. Verder zijn we op reis ook minder angstig omdat we ons realiseren dat de meeste mensen gewoon het beste met ons voor hebben en overal even vriendelijk zijn. We hebben tijd voor échte gesprekken met elkaar en staan open voor nieuwe ontmoetingen. We respecteren en accepteren meer van een ander en zijn minder snel gefrustreerd. Hoewel de meeste mensen op reis het comfort wel kunnen missen, waarderen ze wat ze thuis hebben des te meer, want je beseft pas wat je hebt als je het moet missen.

Tot zover de magie van het reizen. Maar wat als je voor langere tijd in het buitenland woont of werkt en je volledig bent aangepast in een vreemd land. Je spreekt de taal, gaat er naar je werk of naar school, neemt deel aan plaatselijke feesten en gebruiken, hebt er vrienden gemaakt, bent er getrouwd of hebt er kinderen gekregen? Wat is dan thuis voor jou? Je vaderland of het land waar je nu al een paar jaar woont? En stel dat je weer terug moet naar Nederland om wat voor reden dan ook. Hoe kijk je dan tegen je thuiskomst aan? Ga je terug in Nederland waarderen wat je al die tijd hebt moeten missen of ga je juist missen wat je hebt leren waarderen in je gastland?

Zoals eerder, reizen maakt je in veel opzichten rijker, je bent nu een ander persoon en van alles wat je hebt meegemaakt een beetje. Dat betekent niet alleen dat jij veranderd bent maar alles en iedereen in je thuisland (vaderland) ook. Jij bekijkt de wereld nu vanuit een ander perspectief dan de mensen thuis, die nog steeds dezelfde zijn als toen je vertrok.

We houden rekening met de nodige veranderingen bij thuiskomst maar onderschatten de omgekeerde cultuurschok volledig en daardoor komen mensen in een emotionele rollercoaster te zitten van euforie en blijdschap naar frustratie en depressie. Klinkt dit bekent in je oren dan heb jij misschien last van de omgekeerde cultuurschok.

Als ervaringsdeskundige kan ik je helpen, zodra je weer terug bent in Nederland. Samen wandelen we stap voor stap door de verschillende fases van de omgekeerde cultuurschok totdat jij je weer thuis voelt. Meld je nu aan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.