"Ikebana is meant to mimic life in the way it develops; it shouldn't look like it's under the control of man." (Camille Henrot)

Gepubliceerd op 23 augustus 2023 om 19:07

Bloemschikken met ouderen. De Afrikaanse lelie, ook wel de liefdesbloem genoemd ligt tussen het groen en wit en vormt de basis voor ons boeket. Eerst bepalen we waar het bloemstuk komt te staan. Tegen een muur of op een tafel. "Zullen we beginnen met het groen," vraag ik. Ze knikt van ja en ik geef de groene takken aan zodat ze die in de pot gevuld met schuimblok kan steken. Ze wil het bloemstuk tegen de muur zetten, waardoor de focus op het vooraanzicht ligt. Ik snij de Afrikaanse lelie af op de door haar aangewezen lengte omdat ze het zelf niet meer kan. "Deze is krom, die wil ik niet." "Weet je het zeker? Juist door die kromme steel wordt het boeket speelser." Ze kijkt nogmaals, en keurt hem dan toch goed. "Niemand is prefect, ook de bloemen niet." Hierna help ik de volgende, samen met de andere vrijwilligers en na een uurtje staan er negen prachtige boeketten, die allemaal anders zijn. Ondanks dat ze van dezelfde bloemen zijn gemaakt is het verbluffend om te zien hoe iedereen op z'n eigen manier uiting geeft aan creativiteit.   

In Japan noemen ze het Ikebana, de weg van de bloemen en hier gaat de kunst van het bloemschikken dieper dan alleen het smaakvol creëren van een mooi bloemstuk. De focus ligt niet op de kwaliteit van de bloemen zelf maar op de compositie van het geheel. Het gaat over het leven zelf, over het uiten van emoties, intuïtie en imperfectie. Over hoe je met situaties omgaat en wat het met je doet. Het gaat om de vaas, de betekenis van de bloemen, de stengels en takken maar ook om de natuurlijke materialen die gebruikt worden bij de compositie zoals stenen, mossen, vruchten of dode bladeren die allen tezamen een harmonieus geheel vormen waarbij er sprake is van spontaniteit of misschien beter verwoord als ongekunsteldheid. Daarom zijn al die negen boeketten allemaal anders. 

De weg van de bloemen leert ons dus dat we het leven moeten nemen zoals het komt. We worstelen allemaal met verschillende thema's in ons leven. Hoe we hiermee omgaan bepaald de vorm en de kracht van ons boeket. We kiezen de kleuren die bij onze gemoedstoestand horen, de stijl van de bloemen die bij ons passen en gaan dan heel precies te werk om het prefecte boeket te maken. Zolang we de controle hebben gaat het goed, jij bepaald waar en hoe en wanneer je begint en welke bloem er eerst moet. Op het moment dat iemand zich met jouw boeket begint te bemoeien, raak je in paniek of geïrriteerd. 

Het leven ontvouwt zich altijd anders dan je denkt en alles gaat voorbij. Mensen gedragen zich meestal niet hoe jij dat in je hoofd hebt. De dingen gebeuren gewoon en er is niet altijd een schuldige of oorzaak aan te wijzen. Dat maakt het leven juist interessant en verrassend. Geef je over aan het moment. Leer dat de dingen op een andere manier ook goed komen en leg je erbij neer. Het levert je meer rust en minder ergernis op. Go with the flow. Maak gebruik van wat je op dat moment voorhanden hebt, luister naar jezelf en zorg dat er altijd ruimte is voor spontaniteit. Durf te spelen. Improviseer! Verander van perspectief en wees veerkrachtig en flexibel als het leven zich even tegen je keert. 

"Hoe lang denk je dat mijn boeket zal blijven staan?" "De lelie blijft wel 10 tot 14 dagen goed als je het af en toe een beetje water geeft, en het groen wat langer, maar niets is zeker met deze hitte." Ons leven verandert voortdurend, net als onze gemoedstoestand en emoties en zolang je kunt blijven creëren, kun je er telkens weer een nieuwe compositie van maken. Zo houd je plezier in het leven. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.