We hebben ze allemaal, gewoontes. Goede en slechte en vooral die slechte willen we maar al te graag veranderen. Elk jaar weer doen we pogingen om onze goede voornemens te realiseren: meer bewegen en afvallen, stoppen met roken en ongezond eten, minder alcohol drinken, beter met geld omgaan en meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden zijn bekende voorbeelden. Toch lukt het vaak niet om te breken met slechte gewoontes.
Hoe komen we eraan?
De keuzes die we maken in ons hedendaagse leven worden vaak bepaald door onze zintuigen, emoties en reflexen die van binnenuit komen. Ons brein maakt de verbinding tussen trigger en het daaruit voortvloeiende gedrag. Als we dit heel vaak herhalen wordt het een automatisme. We hebben onszelf dus bepaalde gewoontes aangeleerd. Dat is soms handig want tandenpoetsen en je veters strikken doe je bijvoorbeeld vaak zonder er bij stil te staan en het kost hierdoor ook weinig energie. Gewoontes veranderen is daarom ook niet eenvoudig, probeer maar eens met je linker hand je tanden te poetsen als je rechts bent en andersom of je veters andersom te strikken. Het is nog lastiger om ons gedrag te veranderen dat het gevolg is van een emotionele staat van zijn. We willen ons allemaal goed voelen en emoties als stress, frustratie, boosheid, angst en wrok geven ons geen goed gevoel en daarom hebben we ons gedrag daarop aangepast. Voel je boosheid, dan kan je alles kort en klein slaan voor een beetje opluchting maar een potje squash of een rondje rennen zou een betere uitlaatklep zijn.
Hoe komen we eraf?
Waarom is het zo moeilijk om gewoontes te veranderen? Dit heeft heel veel te maken met wat de slechte gewoonte je oplevert, de verhouding pijn/emotie versus plezier oftewel beloning. Als je zenuwachtig of gestrest bent dan geeft die sigaret je een relaxt gevoel ook al is het ongezond. Ben je verdrietig of eenzaam dan kan chocolade of Ben & Jerry's je op dat moment troost bieden en denk je maar even niet aan de kilo's die eraan komen. Om te breken met slechte gewoontes moet je dus in de eerste plaats weten waardoor die getriggerd wordt en waarom je ermee wilt stoppen.
Zo kan je gewoontes wél veranderen
Als je je bewust bent wat jouw trigger is en welk gedrag dat tot gevolg heeft dan kan je deze gewoonte doorbreken. Op het moment dat je je realiseert dat je zenuwachtig bent en naar die sigaret wilt grijpen, ga je gewoon iets anders doen om te kalmeren, bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of je schrijft in een boekje 50 keer op; ik pak niet die sigaret. Emoties komen en gaan en de trigger zal wegebben en later weer terugkomen. Herhaal de ademhalingsoefening of schrijfoefening of wat je dan ook bedacht hebt te gaan doen, op het moment dat je je zenuwachtig voelt. Belangrijk is ook om te weten wat het stoppen je oplevert (gezondheid en ik houd meer geld over voor een mooie reis bijvoorbeeld). Probeer ook op een andere manier naar je drang te kijken. Zijn er andere manieren om om te gaan met stress of je zenuwen de baas te blijven? Waarom heb je stress? Ligt de druk op je werk gewoon te hoog en moet je hier misschien over praten op je werk. Waarom ben je telkens zo zenuwachtig als je een pitch moet geven? Wat is de oorzaak hiervan en ga daarmee aan de slag.
Maak een stappenplan met doelen
Begin met kleine stapjes en leg de lat niet te hoog. Van de ene op de andere dag van 3000 naar 1500 calorieën is gewoon niet haalbaar. Bouw het langzaam af en begin met een eerste stap die wel haalbaar is. Maak een plan voor op de korte en langere termijn en beloon jezelf als je een doel behaald heb met iets dat je graag wilt hebben of wilt doen. Maak een vision board met daarop alles wat je wilt bereiken en de beloningen en hang deze in het zicht.
Hoelang duurt het voor we een nieuwe gewoonte hebben aangeleerd?
Slechte gewoontes overschrijven door nieuwe gewoontes kost tijd en is per persoon en per gewoonte verschillend. De ene persoon is ook daadkrachtiger dan de ander. Verder is ook je omgeving bepalend. Als jij wilt stoppen met roken maar je partner rookt vrolijk verder dan wordt het moeilijk. Gemiddeld hebben we 66 dagen nodig om van gewoonte te veranderen, dus even volhouden. Het geeft ook niet als je af en toe een terugval hebt, maar probeer daarna toch weer langer voltehouden. Lukt het echt niet dan kan je altijd hulp inschakelen. Een wandelcoach kan je helpen om je triggers te ontdekken en op een andere manier met je emoties te leren omgaan zodat je de slechte gewoontes kunt overschrijven in je brein.
Tot snel.
Reactie plaatsen
Reacties