"Jezelf leren kennen is de meest boeiende weg die je kunt bewandelen." (Evert van de Ven)

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 13:33

Leven is leren. Op school krijg je basiskennis mee en leer je om jezelf verder te ontwikkelen in de richting van jouw interesses. Verder leren we vooral van onze eigen fouten, zodat we het een volgende keer anders zullen doen, door herhaling en door te leren van ervaringen van andere mensen. We zijn echter nooit uitgeleerd want elke les maakt een pad vrij voor weer een nieuwe les en elke les die je niet begrijpt zal zich blijven herhalen. De belangrijkste levenslessen leer je door te leven en hoe ouder hoe wijzer gaat bijna altijd op. 

Toch is het jammer dat er in het onderwijs zo weinig aandacht is voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren en er weinig tot geen psychologische ondersteuning is. Elk kind zou gemakkelijk toegang moeten hebben tot het volgen van lessen om beter te leren omgaan met emoties (angst, boosheid, verdriet). Het leren herkennen en benoemen van eigen gedrag en patronen, zelfliefde en (zelf)compassie ontwikkelen, zelfvertrouwen en weerbaarheid vergroten, grenzen leren stellen, voor jezelf leren opkomen en mindfulness en ademhalingsoefeningen om maar iets te noemen, omdat mentale problemen op latere leeftijd meestal voortkomen uit afweermechanismen en belemmerende overtuigingen die we onszelf hebben aangeleerd op jongere leeftijd. Juist op jonge leeftijd is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat patronen nog niet heel diep zijn ingesleten.

Jezelf ten diepste leren kennen en begrijpen is misschien wel de meest waardevolste les in je leven. Alles is tegenwoordig gericht op de buitenkant: imago, status, diploma's, hoe je eruit ziet, wat je doet voor werk, hoeveel je verdient, welke auto je rijdt, waar en hoe je woont waardoor onze innerlijke wereld steeds minder belangrijk is geworden en hier zit het probleem want het zou juist andersom moeten zijn. We zien steeds meer jongeren die zich niet staande kunnen houden omdat de druk van de maatschappij om te presteren te hoog is en er een soort van taboe heerst op mentale problemen zoals depressies, paniekaanvallen, nachtmerries, stress, vermoeidheid en faalangst omdat alles en iedereen de hele dag happy en succesvol moet zijn. Misschien wel de belangrijkste levensles is dat het leven soms hard is maar troost je want iedereen krijgt zijn portie tegenslag, pijn en verdriet want hierin is niemand uniek, het hoort bij het leven en is onze gedeelde menselijkheid. 

Alles begint bij jezelf en hoe jij naar jezelf kijkt. Wat zie je?

Dit is het begin van een  liefdevolle ontdekkingsreis naar binnen en een wandelcoach kan je hierbij helpen. Welke levenslessen, die je al geleerd hebt, kunnen je helpen om verder te komen? Waar loopt het telkens fout? Wat kan je veranderen? Welke les blijft terugkomen? Wat vind je er moeilijk aan? Wat zou je verder nog willen leren? 

Ben jij nieuwsgierig naar jezelf en wil je graag de weg naar binnen maken? Meld je dan nu aan.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.