Hoe klinkt het geluid van de stilte? Wat hoor je dan diep van binnen? Er is bijna altijd geluid om ons heen, muziek, rumoer, herrie, drukte. Hoe klinkt het als je alle geluiden even uitzet? Je laat omringen door de stilte van de natuur, wanneer het geraas van auto's verstomd en stemmen even sprakeloos worden? Wat hoor je dan? Het geruis van de wind, kabbelend water, een vogel die fluit, insecten die zoemen, een takje dat breekt onder je voeten, een vliegtuig dat overvliegt? Het is bijna nooit helemaal stil, stil zoals de doven het horen.
Een stiltewandeling leert je luisteren naar je zintuigen, naar je gevoel, kortom naar je hart. Dat fluisterende hart dat ons vaak iets probeert te vertellen maar overstemd wordt door alle geluiden om ons heen en in ons hoofd. Stilte brengt je terug naar de essentie, naar de kern van ons zijn. Natuurgeluiden hebben een rustgevende werking op lichaam en geest en het is dus niet verwonderlijk dat stiltewandelingen en stilte retraites steeds populairder worden. We willen meer rust, niet alleen in ons hoofd maar ook in ons dagelijks leven, minder verplichtingen, minder stress, minder verantwoordelijkheid om gewoon te kunnen zijn wie we zijn.
De beste manier om te luisteren naar je eigen stilte is door meditatie, mindfulness of een stiltewandeling. Mensen die onrustig worden van stil zitten hebben vaak moeite met mediteren en voor deze mensen biedt een stiltewandeling uitkomst. Wat is nu het verschil tussen een mindfulness wandeling en een stiltewandeling? Tijdens beide wandelingen heb je aandacht voor je omgeving en ben je opmerkzaam. Echter bij mindfulness wandel je in een bepaald tempo dat je kan vertragen of versnellen en je past je ademhaling hierop aan, dit brengt je terug naar je lichaam. Je zet bewust de ene voet voor de andere voet en merkt op wat dit met je lichaam doet. Je armen bewegen mee in het ritme, je rug rechtop, je voet die naar voren gaat en zich strekt, daarna de grond raakt en afrolt van hak naar teen en weer loskomt van de grond. Tijdens een mindfulness wandeling kan je ook oefeningen doen om je zintuigen te prikkelen.
Een stiltewandeling is niets anders dan in stilte wandelen, waardoor je eigenlijk onbewust mindfulness gaat toepassen. Je bent meer gespitst op je omgeving en voelt nu de zon op je gezicht of de wind door je haren, ruikt de vochtige geur van bladeren of de zoete geur van bloemen. Een stiltewandeling geeft je dus niet alleen rust maar ook de ruimte om te voelen wat jij wilt voelen zonder mindfulness oefeningen om dat bewustzijn te vergroten. Wandel waar je wilt, in welk tempo je wilt en verder hoef je niets. Juist dat even-niets-hoeven is het meest helend. We onderschatten vaak de kracht van de natuur, maar wij zijn natuur en de behoefte eraan wordt steeds groter, vooral mensen die in de drukke steden wonen ervaren een gemis aan groen, aan ruimte en stilte.
Geluiden en drukte stompen ons af, zelfs muziek is voor sommige mensen eerder verdovend dan ontspannend. We worden ongevoelig voor onszelf en onze behoeften. Altijd maar piekeren, twijfelen, oordelen, nadenken en oplossingen zoeken in je hoofd zorgt dus voor een hele hoop herrie in dat koppie. Helder nadenken, de dingen overzichtelijk op een rijtje krijgen kan alleen vanuit rust en stilte. Bewegen in de natuur geeft je nieuwe energie maar laat ook je creativiteit ongehinderd stromen en in ene zie je de oplossing voor al je problemen.
Het effect van een stiltewandeling is groot, vooral als je er niets van verwacht en gewoon ervaart wat er op je pad komt. Je onderbewustzijn laat spreken en luistert naar wat het te vertellen heeft. Bovenal geniet je van de natuur, die elke dag prachtig en afwisselend is of je nu over het strand, de heide of door de bossen loopt. Op zondag 29 oktober 2023, tijdens de Dag van de Stilte worden er landelijk veel stilte activiteiten georganiseerd waaronder stiltewandelingen.
Op vrijdag 27 oktober 2023 organiseer ik een gratis stiltewandeling door de Hollandse Biesbosch. Heb je interesse? Meld je dan aan vóór 23 oktober 2023 via deze site.
Tot snel.
Reactie plaatsen
Reacties