Is jouw glas altijd halfvol of halfleeg? Zie jij het leven door een roze bril of ben jij een zwartkijker? Kortom, sta jij positief of negatief in het leven?
Denk in oplossingen, niet in problemen
Vanuit de traditionele psychologie werd er altijd gekeken naar de oorzaak van trauma's, stoornissen, fobieën en afwijkingen. Het cliché beeld van de cliënt die op een loungebank ligt en de psycholoog die graaft in het geheugen. Vragen stelt en het probleem op deze manier probeert te ontrafelen om de cliënt te genezen. Daaruit is ook het idee ontstaan dat wie naar een psycholoog gaat, wel gek moet zijn of tenminste een flinke afwijking heeft, want er is in elk geval iets goed mis met je. Gelukkig zijn we er inmiddels achter gekomen dat emotionele schade uit het verleden geen belemmering hoeft te zijn voor geluk in het heden en dat je niet gek hoeft te zijn om hulp te vragen bij (psychische) problemen. Sterker nog, tegenwoordig is het heel normaal om een coach te hebben, iemand met wie je kan praten en die helpt om meer inzicht te krijgen in jouw gedachten en gedrag zodat jij kunt groeien en jezelf ontwikkelen. Kortom het is niet meer nodig om te graven in het verleden, en helend om de focus te leggen op het vergroten van meer welbevinden in het heden.
De kracht van positiviteit
Optimisten hebben een groot voordeel. Ze kunnen het glas altijd bijvullen waar pessimisten het glas nog verder leegzuigen tot op de bodem. Het goede nieuws is dat je een positieve mindset kunt leren, je hebt er niet veel voor nodig en het levert je heel veel op:
* Optimisten leven langer én ze zijn gelukkiger
* Wat je uitstraalt, werkt door naar de wereld om je heen
* Je verbindt je gemakkelijker met andere mensen
* Het geeft je meer zelfvertrouwen en energie
* Je wordt een vriendelijker en aantrekkelijker persoon
* Je hebt meer veerkracht en kunt beter omgaan met tegenslag, stress, angst of verdriet
* Het voelt goed om je goed te voelen, zowel geestelijk als lichamelijk
* De liefde voor jezelf en anderen stroomt
* Je hebt meer compassie voor jezelf en je omgeving
Elk nadeel heb z'n voordeel
Negeren we het trauma en de negatieve emoties of gedachten dan volledig? Nee, dat doen we niet. Scherven horen bij het leven en mogen er zijn. No rain, no flowers. We duwen ze niet weg maar herkennen en accepteren ze zodat we er beter mee om kunnen gaan.
Stress of een depressie is het gevolg van teveel negatieve emoties. Er moet een balans zijn tussen negatieve en positieve emoties om meer welbevinden te creëren. Tegenover elke negatieve emotie moeten we volgens onderzoekers drie positieve emoties zetten om ons goed te voelen. Dit kan je oefenen. Hoe?
Omdenken
Omdenken is niets anders dan denken in mogelijkheden. Verander je perspectief. Als je in een vijver bent gevallen, tast dan in je zakken of er vis in zit. Zie niet alleen de ernst van een situatie in, maar ook de humor.
Heb je een tegenvaller? Bekijk het van de zonnige kant en zoek naar de positieve dingen die het je ook gebracht hebben, dit lukt misschien op het moment zelf niet maar denk er op een rustiger tijdstip nog eens over na. Dit kun je trainen en hoe vaker je dit doet hoe meer positiviteit je zal herkennen in ongemakken en hoe positiever je wordt.
Optimisme geef je door
Het mooie van optimisme is dat het zich verspreidt. Het werkt aanstekelijk. Positieve energie trekt positieve dingen en mensen aan in je leven, net zoals negativiteit, negatieve energie en mensen aantrekt. Het is een wisselwerking waarbij je zelf de knop om kunt zetten.
Kan je wel wat positieve energie gebruiken in je leven? Wandelen door de natuur geeft energie en is de beste manier om te onderzoeken waar jij energie van krijgt en wat jouw energie slurpers zijn. Ontdek het zelf tijdens een wandelcoachsessie door de Hollandse Biesbosch en meld je nu aan.
Tot snel.
Reactie plaatsen
Reacties